DOĞADA Kİ SESLER KAYBOLUR MU ?

ilgi çekici bir konu. Eğer sesler kaybolmuyorsa bunlara daha sonra ulaşabilmek mümkün müdür?
Tübitak’a sormuşlar, cevap vermiş.
Soru: Ses bir tür enerjidir ve enerji kaybolmaz o halde geçmişteki bir sesi tekrar duyabilmemiz mümkün mü?
Cevap: Enerji kaybolmaz ama entropi artar. tüm sorun sesin içerdiği enerjinin zaman geçtikçe mikroskobik hareket biçimlerine aktarılması. Yani, en sonunda tüm etki moleküllerin hızlarının artmasıyla sonuçlanıyor. Bu da, teknik dilde “sesin enerjisinin ısıya dönüşmesi” olarak adlandırılıyor. Isıyla entropi arasında da çok yakın bir ilişki var. Entropi, madde içindeki düzensizliğin bir ölçüsü. Başka bir şekilde söylemek gerekirse, ses dalgalarındaki düzenli hareket biçimi zamanla mikroskobik ölçekte düzensiz harekete dönüşüyor. termodinamiğin ikinci yasası da bu dönüşümle ilgili: Düzenlilik düzensizliğe dönüşebilir ama hiç bir zaman düzensiz bir durum kendiliğinden daha düzenli olamaz – entropi azalamaz. (Ya da ısı enerjisi tamamen daha yararlı enerji formlarına dönüştürülemez.) Gerçi bazı bilim adamları bir yöntemle daha önce oluşmuş bir sesi yeniden oluşturabiliyorlar. Ama bunu yapabilmenin koşulu düzensizliğe geçişin yeterince gerçekleşmemiş olması. Yani, zaman geçtikçe orijinal ses daha az bir belirginlikle elde ediliyor. Eğer aradan çok uzun bir süre geçmişse, hiç bir şey elde etmek mümkün değil.
Evet, doğada sesler zamanla kaybolur. Bunun nedeni, ses dalgalarının hava, su veya diğer maddeler gibi bir ortamda yayılırken enerjilerini kaybetmesidir. Ses dalgaları yayıldıkça, moleküller arasındaki çarpışmalar nedeniyle enerji azalır ve sesin şiddeti düşer. Ayrıca, ortamın özellikleri de sesin yayılma mesafesini ve süresini etkileyebilir. Örneğin, yoğun bir orman veya rüzgarlı bir hava, sesin daha hızlı bir şekilde sönümlenmesine yol açabilir.
Konuştuklarımızdan Allah katında hesap vereceğimize göre, sesimiz kaybolmuyordur. Aksine belkide bir yerde toplanıyordur, bir nevi kayıt ediliyor, birikiyordur.